İnsanlık için Merkezi Olmayan Çözümler (Decentralized Solutions for Humanity -DS4H) Blokzinciri Ağı Projesi

MSKÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Dr. Öğ. Üyesi Enis Karaarslan’ın yürüttüğü DS4H Blokzinciri Ağı Projesi ISOC (Internet Society) nin düzenlediği Chapterthon 2020'de Türkiye’yi temsil edecektir. Bu proje kapsamında; blokzinciri ağının kurulması, bu ağ üzerinde sivil toplum projeleri ve akademik çalışmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.

Blokzinciri, aracılara gerek duymadan taraflar arasında değer paylaşımını mümkün kılan bir teknolojidir. Bu teknoloji ile otonom sistemlerin gerçekleştirilebildiği bir güven ortamı sağlanmaktadır. Blokzinciri halen gelişmekte olan bir teknolojidir, MSKÜ BcRG araştırma grubu bu konuda Türkiye’deki en aktif araştırma gruplarından biridir.

ISOC’dan alınan hibe ile DS4H blokzinciri ağı projesi kapsamında Türkiye’de blokzinciri ağının temelini oluşturacak sistemler ülkemizin dört köşesine (Muğla, İstanbul, Samsun ve Osmaniye) kurulmuştur. Bu sistem; ülkemizde dağıtık mimaride aktif çalışan tek blokzinciri ağıdır. Araştırma ve geliştirme süreçleri TUBU firması; sistemlerin kendi ağlarında kurulma süreci Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ile birlikte yürütülmüştür.

Bu ağ üzerinde sivil toplum projeleri ve akademik çalışmaların geliştirilmesi ve çalıştırılması hedeflenmektedir. Bu sene Teknofest’de Tübitak 2242 kapsamında Türkiye ikincisi olan ve deprem anında sivil toplum kuruluşları arasında kaynak paylaşımı süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyen “STK-AKYS" projesi DS4H üzerinde çalışan ilk uygulamadır. Ağın daha kapsamlı projelerle zenginleştirilmesi için kullanım politikası hazırlama çalışmaları devam etmektedir. 

Projenin güncel (ingilizce) sayfası:
http://wiki.netseclab.mu.edu.tr/index.php?title=DS4H

ISOC yarışması için hazırlanan video (ingilizce):
https://www.youtube.com/watch?v=jdEbpAPeJ64

Proje yürütücüsü Dr. Enis Karaarslan ve proje çalışanları Kasım ayında gerçekleştirilecek yarışmada derece almayı; üniversitemizi tanıtmayı ve projelerini daha geniş kitlelere duyurmayı hedeflemektedirler.
 

Son Güncelleme Tarihi : 27.10.2020 15:30 Okunma Sayısı : 780

Son Duyurular